Prednizolon Nedir? Nasıl Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?

Prednizolon

Prednizolon nedir?

Prednizolon, miyelom tedavisinde kullanılan bir steroid ilaçtır. Glukokortikoidler adı verilen bir steroid sınıfına aittir.

Nasıl çalışır?

Prednisolone, doğal olarak oluşan bir hormonun etkisini taklit eder.
vücutta üretilir. Miyelom hücrelerini öldürmede ve anti-miyelom ilaçlarının daha iyi çalışmasını sağlamada etkilidir. Prednizolon, miyelom kemik hastalığına bağlı ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilecek iltihabı önleyebilir.

Prednizolon nasıl verilir?

Prednizolon tablet olarak veya damardan (damar içine) verilebilir. Genellikle miyelomun tedavisi için tablet olarak, ya düz tablet olarak ya da midede hızlı çözünmemesi için özel olarak kaplanmış 'enterik kaplı' adı verilen özel bir formda verilir. Hazımsızlığınız varsa size 'enterik kaplı' prednizolon reçete edilebilir. Prednizolon genellikle kemoterapi ilacı melfalan ve immünomodülatör ilaç (IMiD) talidomid (MPT olarak bilinen kombinasyon) gibi diğer miyelom önleyici ilaçlarla kombinasyon halinde verilir.

Prednisolone tabletleri, mide zarının korunmasına yardımcı olmak için yiyecek veya sütle bütün olarak yutulmalıdır.

Mide tahrişi riskini azaltmak için genellikle size başka bir ilaç reçete edilir.

Akşamları alındığında uykusuzluğa neden olabileceğinden, prednizolonu sabahları almak en iyisidir.

Prednizolon hakkında diğer bilgiler

Prednizolon çok çeşitli psikolojik etkilere ve zihinsel sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle depresyondaysanız ve intihar düşünceleriniz varsa, bu yan etkileri nasıl yöneteceğiniz konusunda doktorunuz veya hemşirenizle konuşmalısınız.

Olası yan etkiler

Prednizolonun hastadan hastaya önemli ölçüde değişebilen bir dizi olası yan etkisi vardır. Herhangi bir yan etkiyi derhal tedavi edilebilmesi veya yönetilebilmesi için doktorunuza veya hemşirenize mümkün olan en kısa sürede bildirmeniz önemlidir.

Artan enfeksiyon riski

Yüksek dozlarda veya uzun süreli verildiğinde prednizolon bağışıklık sistemini baskılayabilir ve bu da enfeksiyon riskinin artmasına veya enfeksiyonların daha da kötüleşmesine neden olabilir. Yüksek ateş, balgamlı öksürük veya herhangi bir şişlik veya iltihap alanı gibi enfeksiyon belirtilerini doktorunuza veya hemşirenize söylemeniz önemlidir.

Kas Güçsüzlüğü

Özellikle prednizolon tedavi kürünüzün sonuna doğru kas zayıflığından etkilenebilirsiniz. Prednizolon durdurulduktan sonra kısa bir süre için kas krampları da oluşabilir. Kas üzerindeki bu etkilerin potasyum seviyelerindeki değişikliklerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Kas kramplarını yönetmenize yardımcı olmak için deneyebileceğiniz bir dizi tıbbi ve tıbbi olmayan strateji vardır. Bazı tıbbi olmayan stratejiler arasında, iyi hidratlı tutmak, germek ve tonik su veya spor içecekleri içmek yer alır; bu, anekdot kanıtlarının krampları hafifletmeye yardımcı olabileceğini düşündürür. Doktorunuz semptomları önlemeye veya kontrol etmeye yardımcı olabilecek özel bir tedavi önerebilir, bu nedenle herhangi bir kas zayıflığı veya krampını doktorunuz veya hemşirenizle görüşmeniz çok önemlidir.

İştah artışı

Prednizolon alırken iştahınızın arttığını görebilirsiniz. Kilo alımı bir sorunsa, bir diyetisyene gidebilirsiniz.

Ruh hali değişiklikleri

Prednizolon ruh hali değişimlerine, kaygıya, ağlamaya ve sinirliliğe neden olabilir. Bu, daha yüksek dozlar alırken ve prednizolon açık ve kapalı dönemler arasında geçiş yaparken daha belirgin olabilir. Prednizolon ayrıca muhakeme ve karar verme becerilerinizi de etkileyebilir. Kararınızın etkilendiğini fark ederseniz, prednizolon alırken araba kullanmanın sizin için güvenli olup olmadığını düşünmelisiniz. Ailenizi ve arkadaşlarınızı bu tür yan etkiler hakkında bilgilendirmek, prednizolon kullanırken davranışınızın neden değişebileceğini anlamalarına yardımcı olabilir.

Sıvı birikmesi

Prednizolon vücutta aşırı sıvı birikmesine neden olabilir
(ödem) yüz, eller ve ayaklar gibi bölgelerde. Ayrıca karın çevresinde sıvı birikerek şişkinlik hissetmenize neden olabilir.
Bazen göğüste sıvı birikerek nefes darlığına neden olabilir. Bunun tedavisi genellikle vücudunuzun aşırı sıvıyı atmasına yardımcı olmak için diüretikler (su tabletleri) almayı içerir.

Uykusuzluk hastalığı

Prednizolon alanlarda uykusuzluk veya geceleri uyuma zorluğu yaygın bir yan etkidir. Sabahları prednizolon alarak bu en aza indirilebilir, ancak prednizolon almak için en iyi zaman hastadan hastaya değişebilir ve sizin için en iyi olanı bulmak için bir deneme yanılma yaklaşımı benimsemeniz gerekebilir.

Artan kan şekeri

Prednizolon kan şekeri düzeylerini artırabilir. Bu özellikle diyabetikseniz önemlidir, bu durumda kan şekeri seviyenizi ve/veya insülin veya diğer ilaçlardaki değişiklikleri daha sık izlemeniz gerekebilir. Prednizolon tedavisi kesildiğinde seviyeler genellikle normale döner.

Mide ağrısı veya hazımsızlık

Prednizolon mide zarına zarar verebilir veya tahriş edebilir (mide tahrişi) ve bazen mide ülserlerine neden olabilir. Mide problemlerini önlemek için muhtemelen size bir antasit (örn. lanzoprazol, omeprazol) verilecektir. Karın ağrınız varsa veya kan kusarsanız, derhal doktorunuza/hemşirenize haber vermelisiniz.

Prednizolon ile en sık kullanılan ilaçlar hakkında bilgi edinin:

Tedavinizle ilgili herhangi bir sorunuz varsa, doktorunuz veya hemşirenizle konuşun. Kişisel durumunuzla ilgili sorularınız varsa sorabileceğiniz en iyi kişiler onlardır. Bu yazıdaki bilgiler onların tavsiyelerinin yerini almaz.