Lenalidomid Nedir? Nasıl Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?

Lenalidomid

Lenalidomid nedir?

Revlimid® olarak da bilinen Lenalidomid, miyelom tedavisinde kullanılan bir immünomodülatör ilaçtır (IMiD).

Nasıl çalışır?

Lenalidomid, vücudun bağışıklık sistemini etkileyerek çalışır. Miyelom hücrelerini çeşitli şekillerde öldürmeye yardımcı olur:

  1. Miyelom hücrelerinin doğrudan öldürür veya büyümesinin durdurur.
  2. Miyelom hücrelerine oksijen ve beslenme sağlayan yeni kan damarlarının büyümesinin bloke edilmesini (anti-anjiyogenez) sağlar.
  3. Miyelom hücrelerine karşı bağışıklık tepkisini arttırır.
  4. Miyelom hücrelerinin büyümesi ve hayatta kalmasıyla ilgili kimyasal mesajların üretimini değiştirir.
  5. Miyelom hücrelerinin kemik iliği stromasına (kan hücresi üretiminde yer almayan doku ve hücreler) yapışmasını önler.

Lenalidomid nasıl verilir?

Lenalidomid ağızdan (oral) alınan bir kapsüldür. Lenalidomid genellikle steroid deksametazon ile birlikte verilir. Kemoterapi ilacı siklofosfamid de bazen kombinasyona eklenir. Lenalidomid normalde 21 gün boyunca alınır, ardından yedi günlük bir dinlenme süresi gelir. Bu 28 günlük (4 haftalık) bir döngü oluşturur. Lenalidomid sürekli bir tedavi olarak alınır, yani miyelom geri gelmeye başladığına dair işaretler gösterene kadar alınır.

Kapsüller su ile bütün olarak yutulmalıdır ve aç veya tok karnına alınabilir.

Lenalidomid'i her gün yaklaşık olarak aynı saatte almalısınız.

Standart başlangıç dozu günde 25 mg'dır. Bununla birlikte, yan etkiler görülürse doz günde 15 mg, 10 mg veya 5 mg'a düşürülebilir.

Lenalidomid ile ilgili diğer bilgiler

Kadınlar hamile ise lenalidomid almamalı ve doğmamış bir bebeğe zararlı olması beklendiğinden lenalidomid alırken hamile kalmamalıdır. Bir hamilelik önleme programına uymanız istenecektir. Bu, çocuk doğurma potansiyeline sahip bir kadınsanız veya bir erkekseniz ve eşiniz çocuk doğurma potansiyeline sahip bir kadınsa, tedavi sırasında etkili doğum kontrol yöntemlerini kullanmanız gerektiği anlamına gelir.

Olası yan etkiler

Lenalidomid, hastadan hastaya önemli ölçüde değişebilen bir dizi olası yan etkiye sahiptir. Herhangi bir yan etkiyi derhal tedavi edilebilmesi veya yönetilebilmesi için doktorunuza veya hemşirenize bildirmeniz önemlidir.

Gastrointestinal rahatsızlıklar

Lenalidomid ishale ve/veya kabızlığa neden olabilir. İyi bir sıvı alımını ve dengeli beslenmeyi sürdürmek önemlidir. Doktorunuz, semptomları önlemeye veya kontrol etmeye yardımcı olabilecek özel bir tedavi önerebilir. Safra asidi emilim bozukluğu (BAM), lenalidomid alan miyelom hastalarında kalıcı ishalin bir nedeni olabilir. BAM, hastaların safra asitlerini bağırsaklarından düzgün bir şekilde ememedikleri bir durumdur. Yağın diyetin %20'sinden fazlasını oluşturmadığından emin olmak gibi bazı diyet değişiklikleri yapılarak tedavi edilebilir, ancak sıklıkla kolesevelam adı verilen bir ilaç gibi başka tedavilere de ihtiyaç duyulur.

Doğum kusurları

Lenalidomid alan herkesin, neden olabileceği olası doğum kusurlarının farkında olması önemlidir. Lenalidomid alan hem erkekler hem de kadınlar bu yan etkileri doğmamış bebeklerine geçirebilir. Riskleri halidomide göre daha azdır.

Düşük kan sayımı

Lenalidomid, kanınızdaki kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin ve trombositlerin sayısında azalmaya neden olabilir. Bu, anemi ve yorgunluğa neden olabilir, ayrıca sizi enfeksiyona karşı daha duyarlı hale getirebilir ve kanama riskinizi artırabilir. Bu yan etkileri hafifletmek ve kan hücresi sayınızı artırmak için size destekleyici tedavi verilebilir.

Kan pıhtıları veya venöz tromboembolik olaylar

Lenalidomid, venöz tromboembolik olay (VTE) olarak adlandırılan damarlarda kan pıhtılarının oluşumuna neden olabilir. Bu genellikle bacaklarda görülür (derin ven trombozu (DVT) olarak bilinir). Daha nadiren, pıhtılar akciğerlere gidebilir ve pulmoner emboliye (PE) neden olabilir. Bu ciddi bir komplikasyon olabilir. VTE'yi önlemek veya tedavi etmek için aspirin, düşük doz heparin veya varfarin gibi pıhtılaşma önleyici (pıhtılaşma önleyici) bir ilaç reçete yazılabilir. Vücudunuzda, özellikle baldırınızda kırmızı, şiş veya ağrılı alanlar fark ederseniz ve bölge dokunduğunuzda sıcaksa bunu doktorunuza veya hemşirenize söylemeniz çok önemlidir. Herhangi bir yeni nefes darlığı ve/veya göğüs ağrısı epizodu derhal bildirilmelidir.

Tükenmişlik

Yorgunluk genellikle tedavi bittikten sonra düzelir. Yorgunluğu yönetmenize yardımcı olacak bir dizi tıbbi ve tıbbi olmayan yol vardır. Örneğin, anemi tedavisi, düşük kırmızı kan hücresi sayımlarından kaynaklanıyorsa yorgunluğu azaltabilir. Aktivite seviyenizi artırmak ve aromaterapi veya masaj gibi tamamlayıcı terapilere sahip olmak da yardımcı olabilir.

Periferik nöropati

Periferik nöropati, eller, ayaklar, kollar veya bacaklardaki sinirlerin hasar görmesidir. Bu, uyuşma, karıncalanma, artan hassasiyet veya ağrıya neden olur. Hastaların çoğunda, lenalidomidin dozu ve/veya uygulama sıklığı azaltıldıktan sonra semptomlar düzelecek veya kaybolacaktır. Bununla birlikte, bazıları için lenalidomidin geçici olarak durdurulması veya kesilmesi ve diğer seçeneklerin tartışılması gerekebilir. Şiddetli periferik nöropatiniz varsa, gelecekte buna neden olduğu bilinen başka tedavilere sahip olmayabilirsiniz. Periferik nöropatiye bağlı ağrı ve rahatsızlık genellikle hafif masaj, ılık banyolar, sıcak/soğuk paketler ve gabapentin ve pregabalin gibi spesifik sinir ağrı kesiciler kullanılarak hafifletilebilir.

Deri döküntüleri

Lenalidomid alan bazı miyelom hastalarında kaşıntılı olabilen ve antihistaminikler ve/veya steroid kremlerle tedaviye ihtiyaç duyan deri döküntüsü gelişebilir. Bu özellikle sorunluysa, tedaviyi geçici olarak durdurmak veya daha düşük bir dozda yeniden başlamak gerekebilir.

Lenalidomid ile yaygın olarak kullanılan ilaçlar hakkında bilgi edinin:

Tedavinizle ilgili herhangi bir sorunuz varsa, doktorunuz veya hemşirenizle konuşun. Kişisel durumunuzla ilgili sorularınız varsa sorabileceğiniz en iyi kişiler onlardır. Bu yazıdaki bilgiler onların tavsiyelerinin yerini almaz.