İksazomib Nedir? Nasıl Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?

İksazomib

İksazomib nedir?

Ninlaro® olarak da bilinen Ixazomib, miyelom tedavisinde kullanılan bir proteazom inhibitörü ilaçtır.

Nasıl çalışır?

Ixazomib, proteazomların hareketlerini bloke ederek çalışır. Proteazomlar, vücudun tüm hücrelerinde bulunan büyük moleküllerdir ve hasarlı veya istenmeyen proteinlerin parçalanmasında rol oynarlar. Ixazomib, işlevlerini geçici olarak bloke ederek istenmeyen proteinleri parçalamalarını engeller. Bu, proteinlerin toksik düzeylerde birikmesine ve hücrenin ölmesine neden olur. Miyelom hücreleri, normal sağlıklı hücrelere göre daha fazla proteazomlara dayanır; bu nedenle ixazomib'e karşı çok daha duyarlıdırlar.

İksazomib nasıl verilir?

Ixazomib ağızdan (oral) alınan bir kapsüldür. Ixazomib, immünomodülatör ilaç (IMiD) lenalidomid (Revlimid®) ve steroid deksametazon ile birlikte verilir. Bu kombinasyonda, iksazomib genellikle üç hafta boyunca haftada bir kez alınır ve ardından yedi günlük bir dinlenme periyodu gelir. Bu, 28 günlük (4 haftalık) bir döngü oluşturur. İksazomib sürekli tedavi olarak alınır, yani miyelom geri gelmeye başladığına dair işaretler gösterene kadar alınır.

Kapsüller bütün olarak su ile yutulmalı ve yemeklerden en az bir saat önce veya iki saat sonra alınmalıdır.

Ixazomib günün herhangi bir saatinde alınabilir, ancak her gün yaklaşık olarak aynı saatte alınması en iyisidir.

Standart başlangıç dozu 4 mg'dır, ancak yan etkiler varsa doz 3 mg'a veya 2.3 mg'a düşürülebilir.

İksazomib hakkında diğer bilgiler

İksazomib, lenalidomid ile birlikte alındığından, lenalidomid gebelik önleme programını izlemeniz beklenecektir. Bu, çocuk doğurma potansiyeline sahip bir kadınsanız veya bir erkekseniz ve eşiniz çocuk doğurma potansiyeline sahip bir kadınsa, tedavi sırasında etkili doğum kontrol yöntemlerini kullanmanız gerektiği anlamına gelir.

Olası yan etkiler

Ixazomib'in bir takım olası yan etkileri vardır. Hastadan hastaya önemli ölçüde değişebilir ve hafif veya daha ciddi olabilir. Derhal tedavi edilebilmesi veya yönetilebilmesi için herhangi birini doktorunuza veya hemşirenize belirtmeniz önemlidir.

Düşük trombosit sayısı

Ixazomib, kanınızdaki kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve trombosit sayısında azalmaya neden olabilir. Bu, anemi ve yorgunluğa neden olabilir, ayrıca sizi enfeksiyona karşı daha duyarlı hale getirebilir ve kanama riskinizi artırabilir. Gerekirse, bu yan etkilere yardımcı olmak ve kan hücresi sayınızı artırmak için size destekleyici tedavi verilebilir.

Bacakların veya ayakların şişmesi

Bacaklarda veya ayaklarda şişmeye (periferik ödem) neden olan sıvı tutulması ixazomib'in bir yan etkisi olabilir. Doktorunuz sizinle sıvı tutulması için bir tedavi planını tartışacaktır. Bu genellikle vücudunuzun aşırı sıvıyı atmasına yardımcı olmak için diüretikler (su tabletleri) almayı içerir.

Sırt ağrısı

Sırt ağrısı, ixazomib'in yaygın bir yan etkisidir. Doktorunuz bunu hafifletmeye yardımcı olmak için uygun ağrı kesiciyi tartışabilir.

Gastrointestinal rahatsızlıklar

Ixazomib ishal, kabızlık, bulantı ve kusmaya neden olabilir. Genellikle hafif ve kolayca yönetilebilir olsa da, bu yan etkiler bazı durumlarda sorunlu hale gelir. Gastrointestinal rahatsızlıkların yönetiminde iyi bir sıvı alımının ve dengeli bir diyetin sürdürülmesi önemlidir. Doktorunuz, semptomları önlemeye veya kontrol etmeye yardımcı olabilecek özel bir tedavi önerebilir, bu nedenle doktorunuzu/hemşirenizi bu yan etkilerin ortaya çıkması konusunda mümkün olan en kısa sürede uyarmanız çok önemlidir.

Deri döküntüleri

İksazomib ile tedavi, kaşıntılı olabilen ve antihistaminikler ve/veya steroid kremlerle tedavi gerektiren deri döküntülerine neden olabilir. Bu özellikle sorunluysa, tedaviyi geçici olarak durdurmak veya daha düşük bir dozda yeniden başlamak gerekebilir.

Periferik nöropati

Periferik nöropati, eller, ayaklar, kollar veya bacaklardaki sinirlerin hasar görmesidir. Bu, uyuşma, karıncalanma, artan hassasiyet veya ağrıya neden olur. Hastaların çoğunda, lenalidomidin dozu ve/veya uygulama sıklığı azaltıldıktan sonra semptomlar düzelecek veya kaybolacaktır. Bununla birlikte, bazıları için lenalidomidin geçici olarak durdurulması veya kesilmesi ve diğer seçeneklerin tartışılması gerekebilir. Şiddetli periferik nöropatiniz varsa, gelecekte buna neden olduğu bilinen başka tedavilere sahip olmayabilirsiniz. Periferik nöropatiye bağlı ağrı ve rahatsızlık genellikle hafif masaj, ılık banyolar, sıcak/soğuk paketler ve gabapentin ve pregabalin gibi spesifik sinir ağrı kesiciler kullanılarak hafifletilebilir.

İksazomib ile yaygın olarak kullanılan ilaçlar hakkında bilgi edinin:

Tedavinizle ilgili herhangi bir sorunuz varsa, doktorunuz veya hemşirenizle konuşun. Kişisel durumunuzla ilgili sorularınız varsa sorabileceğiniz en iyi kişiler onlardır. Bu yazıdaki bilgiler onların tavsiyelerinin yerini almaz.