Bendamustin Nedir? Nasıl Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?

Bendamustin

Bendamustin nedir?

Bendamustin, miyelom tedavisinde kullanılan bir kemoterapi ilacıdır. Alkilleyici ajanlar adı verilen bir kemoterapi ilacı sınıfına aittir.

Nasıl çalışır?

Bendamustin, miyelom hücreleri içindeki DNA'ya zarar vererek çalışır. DNA'ya zarar vermek miyelom hücrelerinin çoğalmasını durdurur ve ölümlerine neden olur.

Bendamustin nasıl verilir?

Bendamustin intravenöz infüzyon (damar içine) olarak verilir. Genellikle steroid prednizolon veya steroid deksametazon ve immünomodülatör ilaç (IMiD) talidomid (BTD olarak adlandırılır) gibi diğer anti-miyelom ilaçları ile kombinasyon halinde verilir.

Alacağınız bendamustin dozu, kilonuza ve boyunuza ve ayrıca tedavi edilmekte olduğunuz diğer ilaçlara bağlıdır.

Normal doz, vücut yüzey alanınızın 120-150 mg/m²'sidir.

İnfüzyon 30-60 dakika boyunca uygulanır.

Bendamustin ile ilgili diğer bilgiler

Kadınlar hamileyse bendamustin almamalı ve doğmamış bir bebeğe zararlı olması beklendiğinden bendamustin alırken hamile kalmamalıdır. Bu, çocuk doğurma potansiyeline sahip bir kadınsanız veya bir erkekseniz ve eşiniz çocuk doğurma potansiyeline sahip bir kadınsa, tedavi sırasında ve tedavi bittikten sonraki 6 aya kadar etkili doğum kontrol yöntemleri kullanmanız gerektiği anlamına gelir.

Bendamustin Olası yan etkileri

Bendamustin, hastadan hastaya önemli ölçüde değişebilen bir dizi olası yan etkiye sahiptir. Herhangi bir yan etkiyi derhal tedavi edilebilmesi veya yönetilebilmesi için mümkün olan en kısa sürede doktorunuza veya hemşirenize bildirmeniz önemlidir.
 
Bendamustinin yan etkileri, vücudun hızla bölünen hücrelerin bulunduğu kısımlarında, yani saç kökleri, kemik iliği, cilt ve ağız ve sindirim sistemi astarında daha yaygındır.

Doğurganlık üzerindeki etkiler

Bendamustin, hamile kalma veya çocuk sahibi olma yeteneğinizi etkileyebilir. Bunun sizi nasıl etkileyebileceği ve seçenekleriniz hakkında doktorunuz veya hemşirenizle konuşmalısınız. Bendamustinin, aynı zamanda kadınlarda erken menopoza yol açması mümkündür.

Ağız ve boğaz ağrısı

Bendamustin bazen daha yüksek dozlarda verildiğinde ağızda ve boğazda ağrıya (oral mukozite) neden olabilir ve bu da ağız ülseri ve ağız enfeksiyonlarına neden olabilir. Bu durum bazen yemeyi, içmeyi ve yutkunmayı zorlaştırabilir. Normal yeme ve içmeye devam edene kadar intravenöz sıvılara ve/veya besin takviyelerine ihtiyacınız olabilir. Mukozitiniz varsa iyi ağız hijyeni sağlamanız önemlidir.
Hemşireniz size ağzınıza nasıl bakım yapacağınızı ve gargaralar, fırçalar veya köpük çubuklarla nasıl temiz tutacağınızı gösterecek veya söyleyecektir.  Doktorunuz herhangi bir ağrıyı hafifletmeye yardımcı olacak ağrı kesiciler reçete edebilir.

Düşük kan sayımı

Bendamustin, kanınızdaki kırmızı kan hücrelerinin, beyaz kan hücrelerinin ve trombositlerin sayısında azalmaya neden olabilir. Bu, anemi ve yorgunluğa neden olabilir, ayrıca sizi enfeksiyona karşı daha duyarlı hale getirebilir ve kanama riskinizi artırabilir. Doktorunuz gerekirse, bu yan etkileri azaltmak ve kan hücresi sayınızı artırmak için size destekleyici tedavi verilebilir.

Saç incelmesi veya dökülmesi

Saçlarınızda biraz seyrelme olabilir, ancak tamamen kaybetmeniz pek olası değildir. Saçınızın incelmesi veya dökülmesi genellikle ilk bendamustin dozunuzun iki ila dört haftası içinde başlar. Ayrıca kirpik, kaş ve diğer vücut kıllarında incelme veya dökülme olabilir. Bu neredeyse her zaman geçicidir ve normalde saçlarınız tedaviyi bitirdikten bir ay kadar sonra yeniden çıkmaya başlayacaktır. Bu süre zarfında saç boyalarından kaçınmaya çalışmalı ve kafa derisi tahrişini önlemek için çok hafif bir şampuan kullanmalısınız.

Tükenmişlik

Yorgunluk genellikle tedavi bittikten kısa bir süre sonra düzelir. Yorgunluğu yönetmenize yardımcı olacak bir dizi tıbbi ve tıbbi olmayan yol vardır. Örneğin, anemi tedavisi, düşük kırmızı kan hücresi sayımlarından kaynaklanıyorsa yorgunluğu azaltabilir. Aktivite seviyenizi artırmak ve aromaterapi veya masaj gibi tamamlayıcı terapilere sahip olmak da yardımcı olabilir.

Baş ağrısı

Bendamustin baş ağrısına neden olabilir. İyi bir sıvı alımı sağlayın ve uygun ağrı kesiciler hakkında doktorunuzla konuşun.

Gastrointestinal rahatsızlıklar

Bendamustin ishal, bulantı, kusma ve iştah kaybına neden olabilir. Genellikle hafif ve yönetilebilir olsa da, bu yan etkiler bazı durumlarda sorunlu hale gelebilir.
İyi bir sıvı alımını ve dengeli beslenmeyi sürdürmek önemlidir.
Bulantı ve kusmayı önlemek veya azaltmak için size hastalık önleyici (kusma önleyici) ilaçlar verilebilir. Kendinizi hasta hissedene kadar beklemek yerine, reçete edildiği gibi düzenli olarak almalısınız. Çeşitli anti-emetik türleri mevcuttur ve size reçete edilen ilaç etkili değilse, doktorunuzdan başka bir tane denemesini isteyin.
Ayrıca ishal tedavisi de alabilirsiniz. Bazen ishal daha şiddetli olabilir ve damla yoluyla intravenöz sıvılara ihtiyacınız olabilir.

Ateş

Bendamustin infüzyonunuzu aldıktan sonra ateşiniz olabilir. Bu 24 saatten fazla sürmemelidir. Daha uzun sürerse veya infüzyondan birkaç gün sonra ortaya çıkarsa, bu bir enfeksiyon belirtisi olabilir ve mümkün olan en kısa sürede sağlık ekibinizi bilgilendirmelisiniz.

Bendamustin ile yaygın olarak kullanılan ilaçlar hakkında bilgi edinin:

Tedavinizle ilgili herhangi bir sorunuz varsa, doktorunuz veya hemşirenizle konuşun. Kişisel durumunuzla ilgili sorularınız varsa sorabileceğiniz en iyi kişiler onlardır. Bu yazıdaki bilgiler onların tavsiyelerinin yerini almaz.