Panobinostat Nedir? Nasıl Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?

Panobinostat

Panobinostat nedir?

Farydak® olarak da bilinen Panobinostat, miyelom tedavisinde kullanılan bir histon deasetilaz (HDAC) inhibitörü ilaçtır.

Nasıl çalışır?

Panobinostat, miyelom hücrelerinde histon deasetilazın etkisini bloke ederek çalışır. Histon deasetilaz, histon adı verilen diğer proteinlerin hücreler içindeki DNA'ya bağlanma şeklini değiştiren bir proteindir. Histonlar DNA'ya bağlandığında, genler "kapatılır". Miyelom hücreleri, büyümelerini durduracak genleri kapatmak için histonları kullanır. Panobinostat, histonların DNA'ya bağlanmasını ve hücre büyümesini kontrol eden genleri devre dışı bırakmasını engeller. Bu nedenle genler "açılır" ve miyelom hücrelerinin büyümesini ve çoğalmasını önleyebilir. Panobinostat'ın miyelom hücrelerine oksijen ve besin tedarikini azaltan yeni kan damarlarının büyümesini engelleyebileceğine dair kanıtlar da vardır.

Panobinostat nasıl verilir?

Panobinostat, ağızdan (ağızdan) alınan bir kapsüldür. Proteazom inhibitörü bortezomib (Velcade®) ve steroid deksametazon ile birlikte verilir. Bu kombinasyonda, panobinostat genellikle 21 günlük (3 haftalık) bir döngünün 1, 3, 5, 8, 10 ve 12. günlerinde alınır. Panobinostat 16 döngüye kadar alınabilir.

Kapsüller su ile bütün olarak yutulmalıdır ve aç veya tok karnına alınabilir.

Panobinostat'ı her gün yaklaşık olarak aynı saatte almalısınız. Uykusuzluğa neden olabileceğinden, sabahları panobinostat almak en iyisi olabilir.

Standart başlangıç dozu 20 mg'dır. Bununla birlikte, yan etkiler varsa doz 15 mg veya 10 mg'a düşürülebilir.

Panobinostat hakkında diğer bilgiler

Kadınlar hamileyse panobinostat almamalıdır ve doğmamış bir bebeğe zararlı olması beklendiğinden panobinostat alırken hamile kalmamalıdır. Bu, çocuk doğurma potansiyeli olan bir kadınsanız veya erkekseniz ve eşiniz çocuk doğurma potansiyeli olan bir kadınsa, tedavi sırasında ve sonrasındaki altı ay boyunca etkili doğum kontrol yöntemleri kullanmanız gerektiği anlamına gelir.

İlacın çalışma şeklini engelleyebileceklerinden, panobinostat alırken bu yiyeceklerden kaçınmalısınız:

  • Nar ve nar suyu
  • Greyfurt ve greyfurt suyu

Olası yan etkiler

Panobinostat, hastadan hastaya önemli ölçüde değişebilen bir dizi olası yan etkiye sahiptir. Derhal tedavi edilebilmesi veya yönetilebilmesi için herhangi birini doktorunuza veya hemşirenize belirtmeniz önemlidir.

Gastrointestinal rahatsızlıklar

Panobinostat ishal, bulantı, kusma ve iştah kaybına neden olabilir. Genellikle hafif ve yönetilebilir olsa da, bu yan etkiler bazı durumlarda sorunlu hale gelebilir. İyi bir sıvı alımını ve dengeli beslenmeyi sürdürmek, gastrointestinal rahatsızlıkları yönetmek için önemlidir.

Bulantı ve kusma, tedaviyi aldıktan 2-3 saat sonra başlayabilir ve 24 saate kadar sürebilir. Bulantı ve kusmayı önlemek veya azaltmak için size hastalık önleyici (kusma önleyici) ilaçlar verilebilir. İlaçların en etkili olabilmesi için, kendinizi hasta hissedene kadar beklemek yerine reçete yazılanın şekilde düzenli olarak almalısınız. Çeşitli anti-emetik türleri mevcuttur ve size reçete edilenin etkili olmadığını fark ederseniz, başka bir tane deneyip deneyemeyeceğinizi doktorunuza sorun.

Size ayrıca ishal tedavisi de verilebilir. Bazen ishal daha şiddetli olabilir ve damla yoluyla intravenöz sıvılara ihtiyacınız olabilir. Doktorunuz ayrıca ishalin bir enfeksiyondan kaynaklanmadığından emin olmak için testler yapabilir. Panobinostatın neden olduğu ishal hafif ve geçici olabilir ve tedaviniz bittiğinde normal bağırsak düzeniniz geri döner.

Kalp sorunları

Panobinostat kalp sorunlarına neden olabilir, ancak kalbiniz, aktivitesini izlemek için bir elektrokardiyogram (EKG) kullanılarak tedaviden önce ve tedavi sırasında dikkatle izlenecektir. Herhangi bir göğüs ağrısını, kalp atışlarındaki değişiklikleri veya çarpıntıları derhal doktorunuza veya hemşirenize bildirmeniz önemlidir.

Düşük kan sayımı

Panobinostat, kanınızdaki kırmızı kan hücrelerinin, beyaz kan hücrelerinin ve trombositlerin sayısını azaltabilir. Bu, anemi ve yorgunluğa neden olabilir, ayrıca sizi enfeksiyona karşı daha duyarlı hale getirebilir ve kanama riskinizi artırabilir. Gerekirse, bu yan etkilere yardımcı olmak ve kan hücresi sayınızı artırmak için size destekleyici tedavi verilebilir.

Tükenmişlik

Yorgunluk genellikle tedavi bittikten kısa bir süre sonra düzelir. Yorgunluğu yönetmenize yardımcı olacak bir dizi tıbbi ve tıbbi olmayan yol vardır. Örneğin, anemi tedavisi, düşük kırmızı kan hücresi sayımlarından kaynaklanıyorsa yorgunluğu azaltabilir. Aktivite seviyenizi artırmak ve aromaterapi veya masaj gibi tamamlayıcı terapilere sahip olmak da yardımcı olabilir.

Sıvı birikmesi

Sıvı tutulması ellerin, ayak bileklerinin veya ayakların şişmesine (periferik ödem) neden olabilir. Doktorunuz, vücudunuzun aşırı sıvıyı atmasına yardımcı olmak için genellikle diüretik (su tabletleri) almayı içeren bir tedavi planını sizinle tartışacaktır.

Düşük tansiyon (hipotansiyon)

Panobinostat, baş dönmesi, sersemlik veya bayılacakmışsınız gibi hissetmenize neden olabilecek kan basıncında düşüşe neden olabilir. Düşük tansiyon geçmişiniz varsa, doktorunuz tansiyonunuzu dikkatle izleyecek ve yönetecektir. Tansiyonunuzu düşürmeye yardımcı olmak için tedavi görüyorsanız, panobinostat kullanırken dozunu düşürmeniz veya kesmeniz gerekebilir. Panobinostat alırken baş dönmesi veya sersemlik hissediyorsanız, makine kullanmamalı veya araba kullanmamalısınız. İyi nemlendirilmiş tutmak hipotansiyonu önlemeye yardımcı olabilir.

Panobinostat ile yaygın olarak kullanılan ilaçlar hakkında bilgi edinin:

Tedavinizle ilgili herhangi bir sorunuz varsa, doktorunuz veya hemşirenizle konuşun. Kişisel durumunuzla ilgili sorularınız varsa sorabileceğiniz en iyi kişiler onlardır. Bu yazıdaki bilgiler onların tavsiyelerinin yerini almaz.