İsatuximab Nedir? Nasıl Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?

İsatuximab

İsatuximab nedir?

Sarclisa® olarak da bilinen İsatuximab, miyelom tedavisinde kullanılan bir monoklonal antikor ilacıdır.

Nasıl çalışır?

İsatuximab, miyelom hücrelerinin yüzeyinde bulunan bir proteine bağlanarak çalışır. Miyelom hücreleri, hücre yüzeyinde bulunan CD38 adlı bir protein üretir. İsatuximab, miyelom hücrelerinin yüzeyinde bulunan, hücreyi işaretleyen ve bağışıklık sisteminin onu hedef alıp öldürmesini sağlayan CD38 proteinine bağlanır.

İsatuximab nasıl verilir?

İsatuximab intravenöz infüzyonla (damar içine) verilir. Pomalidomid (Imnovid®) ve deksametazon ile kombinasyon halinde verilir. Isatuximab sürekli tedavi olarak verilir, yani miyelom geri gelmeye başladığını gösterene kadar veya yan etkiler tedavinin durdurulması gerektiği anlamına gelene kadar verilir.

  • İsatuximab, ilk dört haftalık döngü için haftada bir ve daha sonra her iki haftada bir verilir.
  • Önerilen isatuximab dozu, vücut ağırlığınızın kilogramı başına 10 mg'dır.

İnfüzyon bir saatten fazla veya birkaç saatten fazla sürecektir. İlk dozlar, infüzyon reaksiyonu riskini azaltmak için çok yavaş infüze edilir. Hastalara ilk birkaç isatuximab infüzyonundan hemen önce destekleyici tedavi verilir. Bunlar, infüzyon reaksiyonunu daha az olası ve gerçekleşirse daha az şiddetli hale getiren ilaçlardır.

İsatuximab ile ilgili diğer bilgiler

Hamile kalabilen kadınlar, isatuximab alırken ve sonrasında beş ay boyunca etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanmalıdır.

Isatuximab, transfüzyonlar için kanınızın eşleşmesi için kullanılan test sonuçlarını etkileyebilir. Etki, son isatuximab infüzyonundan sonra altı aya kadar sürebilir. İsatuximab tedavisine başlamadan önce kan eşleştirmeniz yapılmalı ve tüm sağlık ekibiniz isatuximab tedavisi gördüğünüz konusunda bilgilendirilmelidir.

Olası yan etkiler

Isatuximab, hastadan hastaya önemli ölçüde değişebilen bir dizi olası yan etkiye sahiptir. Herhangi bir yan etkiyi derhal tedavi edilebilmesi veya yönetilebilmesi için doktorunuza veya hemşirenize bildirmeniz önemlidir.

İnfüzyon reaksiyonu

İnfüzyon reaksiyonu, isatuximab verilen hastaları etkileyebilir. İnfüzyonlar sırasında veya sonrasında olabilir ve tedavinin başlangıcına yakın olması daha olasıdır. Semptomlar nefes darlığı, öksürük, titreme, mide bulantısı ve (ağır vakalarda) artan kan basıncını içerebilir. Tıbbi ekibiniz bu reaksiyonlar için sizi izleyecek ve infüzyonu yavaşlatmaya veya durdurmaya karar verebilir. Semptomlara yardımcı olmak için size ek destekleyici tedavi verebilirler.

Düşük kan sayımı

Isatuximab, sahip olduğunuz beyaz kan hücrelerinin, trombositlerin ve kırmızı kan hücrelerinin sayısını azaltabilir. Bu sizi enfeksiyona karşı daha duyarlı hale getirebilir, kanama riskinizi artırabilir ve kansızlığa ve yorgunluğa neden olabilir. Gerekirse, bu yan etkilere yardımcı olmak ve kan hücresi sayınızı artırmak için size destekleyici tedavi verilebilir.

Enfeksiyonlar

İsatuximab tedavisi sırasında pnömoni, üst solunum yolu enfeksiyonu ve bronşit dahil olmak üzere enfeksiyonlarla karşılaşabilirsiniz.

Ateş

Isatuximab, ciddi olabilen düşük seviyelerde beyaz kan hücreleri ile birlikte ateşe neden olabilir. Ateşiniz çıkarsa tıbbi ekibinize söyleyin.

Gastrointestinal rahatsızlıklar

Isatuximab ishale veya mide bulantısına neden olabilir. İyi sıvı alımını ve dengeli beslenmeyi sürdürmek, bu semptomları yönetmenize yardımcı olacaktır. Doktorunuz, semptomları önlemeye veya kontrol altına almaya yardımcı olabilecek özel bir tedavi önerebilir.

Azalan iştah veya kilo kaybı

Isatuximab iştah azalmasına veya kilo kaybına neden olabilir. Dengeli bir diyet sürdürmek bu semptomları yönetmenize yardımcı olacaktır. Bu sorunlar devam ederse, doktorunuz tavsiye için sizi bir diyetisyene yönlendirebilir.

Nefes darlığı hissetmek

Dispne (nefes darlığı hissi) yaşayabilirsiniz.

İsatuximab ile en sık kullanılan ilaçlar hakkında bilgi edinin:

Tedavinizle ilgili herhangi bir sorunuz varsa, doktorunuz veya hemşirenizle konuşun. Kişisel durumunuzla ilgili sorularınız varsa sorabileceğiniz en iyi kişiler onlardır. Bu yazıdaki bilgiler onların tavsiyelerinin yerini almaz.