Pomalidomid Nedir? Nasıl Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?

Pomalidomid

Pomalidomid nedir?

Imnovid® olarak da bilinen Pomalidomid, miyelom tedavisinde kullanılan bir immünomodülatör ilaçtır (IMiD).

Nasıl çalışır?

Pomalidomid, vücudun bağışıklık sistemini etkileyerek çalışır. Miyelom hücrelerini çeşitli şekillerde öldürmeye yardımcı olur:

  1. Miyelom hücrelerinin büyümesini durdurur veya doğrudan öldürür.
  2. Miyelom hücrelerine oksijen ve beslenme sağlayan yeni kan damarlarının büyümesinin bloke edilmesi (anti-anjiyogenez) sağlar.
  3. Miyelom hücrelerine karşı bağışıklık tepkisini arttırır.
  4. Miyelom hücrelerinin büyümesi ve hayatta kalmasıyla ilgili kimyasal mesajların üretimini değiştirir.
  5. Miyelom hücrelerinin kemik iliği stromasına (kan hücresi üretiminde yer almayan doku ve hücreler) yapışmasını önler.

Pomalidomid nasıl verilir?

Pomalidomid ağızdan (oral) alınan bir kapsüldür. Genellikle steroid deksametazon ile birlikte verilir. Pomalidomid normalde 21 gün boyunca alınır, ardından yedi günlük bir dinlenme süresi gelir. Bu, 28 günlük (4 haftalık) bir döngü oluşturur. Pomalidomid sürekli bir tedavi olarak alınır, yani miyelom geri gelmeye başladığına dair işaretler gösterene kadar alınır.

Kapsüller su ile bütün olarak yutulmalıdır ve aç veya tok karnına alınabilir.

Pomalidomid'i her gün yaklaşık olarak aynı saatte almalısınız.

Standart başlangıç dozu günde 4 mg'dır. Ancak yan etkiler görülürse doz günde 3 mg, 2 mg veya 1 mg'a düşürülebilir.

Pomalidomid ile ilgili diğer bilgiler

Kadınlar hamile ise pomalidomid almamalı ve doğmamış bir bebeğe zararlı olması beklendiğinden pomalidomid alırken hamile kalmamalıdır. Bir hamilelik önleme programına uymanız istenecektir. Bu, çocuk doğurma potansiyeline sahip bir kadınsanız veya bir erkekseniz ve eşiniz çocuk doğurma potansiyeline sahip bir kadınsa, tedavi sırasında etkili doğum kontrol yöntemlerini kullanmanız gerektiği anlamına gelir.

Olası yan etkiler

Pomalidomidin bir dizi olası yan etkisi vardır.
hastadan hastaya önemli ölçüde değişir ve hafif veya daha ciddi olabilir. Herhangi bir yan etkiyi derhal tedavi edilebilmesi veya yönetilebilmesi için doktorunuza veya hemşirenize bildirmeniz önemlidir.

Doğum kusurları

Pomalidomid alan herkesin, pomalidomidin neden olabileceği olası doğum kusurlarının farkında olması önemlidir. Doğmamış bir bebeğe yönelik bu risk, pomalidomid alan hem erkek hem de kadınlardan geçebilir.

Düşük kan sayımı

Pomalidomid, kanınızdaki kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin ve trombositlerin sayısında azalmaya neden olabilir. Bu, anemi ve yorgunluğa neden olabilir, ayrıca sizi enfeksiyona karşı daha duyarlı hale getirebilir ve kanama riskinizi artırabilir. Bu yan etkileri hafifletmek ve kan hücresi sayınızı artırmak için size destekleyici tedavi verilebilir.

Gastrointestinal rahatsızlıklar

Pomalidomid ishal, kabızlık ve mide bulantısına neden olabilir. Bu genellikle hafif ve kolayca yönetilebilir olsa da, bazı durumlarda bu yan etkiler sorunlu hale gelebilir. Gastrointestinal rahatsızlıkların yönetiminde iyi bir sıvı alımının ve dengeli bir diyetin sürdürülmesi önemlidir. Doktorunuz, semptomları önlemeye veya kontrol altına almaya yardımcı olabilecek özel bir tedavi önerebilir.

Kan pıhtıları veya venöz tromboembolik olaylar

Pomalidomid, venöz tromboembolik olay (VTE) olarak adlandırılan damarlarda kan pıhtılarına neden olabilir. Bu genellikle bacaklarda görülür (derin ven trombozu (DVT) olarak bilinir). Daha nadiren, pıhtılar akciğerlere gidebilir ve pulmoner emboliye (PE) neden olabilir. Bu ciddi bir komplikasyon olabilir. VTE'yi önlemek veya tedavi etmek için aspirin, düşük doz heparin veya varfarin gibi pıhtılaşma önleyici (pıhtılaşma önleyici) bir ilaç reçete edilebilir. Vücudunuzda, özellikle baldırınızda kırmızı, şiş veya ağrılı alanlar fark ederseniz ve bölge dokunmak için sıcaksa bunu doktorunuza veya hemşirenize söylemeniz çok önemlidir. Herhangi bir yeni nefes darlığı ve/veya göğüs ağrısı epizodu derhal bildirilmelidir.

Tükenmişlik

Yorgunluk genellikle tedavi bittikten kısa bir süre sonra düzelir.Yorgunluğu yönetmenize yardımcı olacak bir dizi tıbbi ve tıbbi olmayan yol vardır. Örneğin, anemi tedavisi, düşük kırmızı kan hücresi sayımlarından kaynaklanıyorsa yorgunluğu azaltabilir. Aktivite seviyenizi artırmak ve aromaterapi veya masaj gibi tamamlayıcı terapilere sahip olmak da yardımcı olabilir.

Periferik nöropati

Periferik nöropati, eller, ayaklar, kollar veya bacaklardaki sinirlerin hasar görmesidir. Bu uyuşukluk, karıncalanma, artan hassasiyet ve ağrıya neden olabilir. Çoğu hasta için, pomalidomid dozu ve/veya uygulama sıklığı azaltıldıktan sonra semptomlar düzelecek veya kaybolacaktır. Ancak bazen pomalidomidin geçici olarak durdurulması veya kesilmesi gerekebilir ve diğer seçenekler tartışılabilir. Şiddetli periferik nöropatiniz varsa, gelecekte buna neden olduğu bilinen başka tedaviler de alamayabilirsiniz. Ağrı ve rahatsızlık genellikle hafif masaj, ılık banyolar, soğuk/ısı paketleri ve gabapentin ve pregabalin gibi özel sinir ağrısı kesici ilaçlarla hafifletilebilir.

Pomalidomid ile yaygın olarak kullanılan ilaçlar hakkında bilgi edinin:

Tedavinizle ilgili herhangi bir sorunuz varsa, doktorunuz veya hemşirenizle konuşun. Kişisel durumunuzla ilgili sorularınız varsa sorabileceğiniz en iyi kişiler onlardır. Bu yazıdaki bilgiler onların tavsiyelerinin yerini almaz.