Daratumumab Nedir? Nasıl Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?

Daratumumab

Daratumumab nedir?

Darzalex® olarak da bilinen Daratumumab, miyelom tedavisinde kullanılan bir monoklonal antikor ilacıdır.

Nasıl çalışır?

Daratumumab, miyelom hücrelerinin yüzeyinde bulunan bir proteine bağlanarak çalışır. Miyelom hücreleri, hücre yüzeyinde bulunan CD38 adlı bir protein üretir. Daratumumab, miyelom hücrelerinin yüzeyinde bulunan, hücreyi işaretleyen ve bağışıklık sisteminin onu hedef alıp öldürmesini sağlayan CD38 proteinine bağlanır.

Daratumumab nasıl verilir?

Daratumumab, birkaç saat içinde intravenöz infüzyonla (damar içine) verilir. Daratumumab sürekli tedavi olarak verilir, yani miyelom geri gelmeye başladığına dair işaretler gösterene kadar verilir.

Daratumumab genellikle ilk 8 hafta boyunca haftada bir, 9. haftadan 24. haftaya kadar iki haftada bir ve 25. haftadan itibaren 4 haftada bir verilir.

Tavsiye edilen daratumumab dozu 16 mg/kg vücut ağırlığıdır.

İnfüzyon birkaç saat içinde gerçekleşecektir. İlk doz iyi tolere edilirse, infüzyonun gerçekleştiği süre kısaltılabilir.

Daratumumab ile ilgili diğer bilgiler

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar, daratumumab alırken ve sonrasında üç ay boyunca etkili doğum kontrolü kullanmalıdır.

Daratumumab, kan nakli için kanınızın eşleşmesi için kullanılan test sonuçlarını etkileyebilir. Bu etki, daratumumab'ın son infüzyonundan sonra altı aya kadar sürebilir. Daratumumab ile tedaviye başlamadan önce bu testi yaptırmalısınız ve tüm sağlık ekibiniz daratumumab ile tedavi gördüğünüz konusunda bilgilendirilmelidir.

Olası yan etkiler

Daratumumab'ın hastadan hastaya önemli ölçüde değişebilen bir dizi olası yan etkisi vardır. Herhangi bir yan etkiyi derhal tedavi edilebilmesi veya yönetilebilmesi için doktorunuza veya hemşirenize bildirmeniz önemlidir.

Periferik nöropati

Periferik nöropati, eller, ayaklar, kollar veya bacaklardaki sinirlerin hasar görmesidir. Bu, çoğunlukla ayaklarda veya ellerde uyuşma, karıncalanma, artan hassasiyet ve ağrıya yol açabilir. Hastaların çoğunda, daratumumab dozu ve/veya uygulama sıklığı azaltıldıktan sonra semptomlar düzelir veya kaybolur. Bununla birlikte, bazıları için daratumumab'ın geçici olarak durdurulması veya kesilmesi ve diğer seçeneklerin tartışılması gerekebilir. Şiddetli periferik nöropatiniz varsa, gelecekte periferik nöropatiye neden olduğu bilinen diğer tedavileri alamayabilirsiniz. Periferik nöropatiye bağlı ağrı ve rahatsızlık genellikle hafif masaj, ılık banyolar, sıcak/soğuk paketler ve gabapentin ve pregabalin gibi spesifik sinir ağrı kesicileri kullanılarak hafifletilebilir.

İnfüzyon reaksiyonu

Daratumumab'ın en sık gözlenen yan etkisi, çoğunlukla infüzyonu aldıktan sonra üç ila dört saat içinde ortaya çıkan bir "infüzyon reaksiyonu"dur. Semptomlar boğazda gıdıklama, öksürük, ateş, titreme, mide bulantısı, kan basıncındaki değişiklikler, kızarma, kızarıklık ve yorgunluğu içerebilir. Bir infüzyon reaksiyonunun meydana gelme riskini azaltmaya çalışmak için daratumumab infüzyonunun yanı sıra size destekleyici tedavi verilecektir. Bu yan etkilerden herhangi birini fark ederseniz, derhal doktorunuza veya hemşirenize bildirin.
Reaksiyonu durdurmak için daha fazla tedaviye ihtiyacınız olacak.

Düşük kan sayımı

Daratumumab, kanınızdaki kırmızı kan hücrelerinin, beyaz kan hücrelerinin ve trombositlerin sayısını azaltabilir. Bu, anemi ve yorgunluğa neden olabilir, ayrıca sizi enfeksiyona karşı daha duyarlı hale getirebilir ve kanama riskinizi artırabilir. Gerekirse, bu yan etkilere yardımcı olmak ve kan hücresi sayınızı artırmak için size destekleyici tedavi verilebilir.

Tükenmişlik

Yorgunluk genellikle tedavi bittikten kısa bir süre sonra düzelir. Yorgunluğu yönetmenize yardımcı olacak bir dizi tıbbi ve tıbbi olmayan yol vardır. Örneğin, anemi tedavisi, düşük kırmızı kan hücresi sayımlarından kaynaklanıyorsa yorgunluğu azaltabilir. Aktivite seviyenizi artırmak ve aromaterapi veya masaj gibi tamamlayıcı terapilere sahip olmak da yardımcı olabilir.

Gastrointestinal rahatsızlıklar

Daratumumab ishal, bulantı ve kusmaya neden olabilir. Genellikle hafif ve kolayca yönetilebilir olsa da, bu yan etkiler bazı hastalar için sorunlu hale gelebilir. Gastrointestinal rahatsızlıkların yönetiminde iyi bir sıvı alımının ve dengeli bir diyetin sürdürülmesi önemlidir. Doktorunuz, semptomları önlemeye veya kontrol altına almaya yardımcı olabilecek özel bir tedavi önerebilir.

Sıvı birikmesi

Sıvı tutulması ellerin, ayak bileklerinin veya ayakların şişmesine (periferik ödem) neden olabilir. Doktorunuz sizinle sıvı tutulması için bir tedavi planını tartışacaktır. Bu genellikle vücudunuzun aşırı sıvıyı atmasına yardımcı olmak için diüretikler (su tabletleri) almayı içerir.

Kas spazmları

Kas spazmları veya krampları daratumumab'ın bir yan etkisi olabilir. Bunu yönetmenize yardımcı olmak için deneyebileceğiniz bir dizi tıbbi ve tıbbi olmayan strateji vardır. Anekdotsal kanıtların krampları hafifletmeye yardımcı olabileceğini öne sürdüğü, ıslak tutmak, germek ve tonik su veya spor içecekleri içmek de dahil olmak üzere kas kramplarını yönetmeye yardımcı olmak için deneyebileceğiniz bir dizi strateji vardır. Doktorunuz ayrıca yardımcı olması için özel bir tedavi önerebilir.

Ateş

Daratumumab vücut sıcaklığında artışa neden olabilir. Bu 24 saatten fazla sürmemelidir. Bu yüksek sıcaklık devam ederse, bu bir enfeksiyon belirtisi olabilir ve mümkün olan en kısa sürede sağlık ekibinizi bilgilendirmelisiniz.

Baş ağrısı

Daratumumab baş ağrısına neden olabilir. İyi bir sıvı alımı sağlayın ve uygun ağrı kesiciler hakkında doktorunuzla konuşun.

Daratumumab ile en sık kullanılan ilaçlar hakkında bilgi edinin:

Tedavinizle ilgili herhangi bir sorunuz varsa, doktorunuz veya hemşirenizle konuşun. Kişisel durumunuzla ilgili sorularınız varsa sorabileceğiniz en iyi kişiler onlardır. Bu yazıdaki bilgiler onların tavsiyelerinin yerini almaz.