Miyelom Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi Nelerdir?

 

Miyelom

 Miyelom veya Kahler hastalığı olarak da bilinen multipl miyelom, bir tür kemik iliği kanseridir. Kemik iliği, vücudun kan hücrelerini üreten bazı kemiklerin merkezinde bulunan süngerimsi dokudur. Kanser sıklıkla vücudun omurga, kafatası, pelvis ve kaburgalar gibi çeşitli bölgelerini etkilediğinden buna multipl miyelom denir.

Multipl miyelom belirtileri

Erken evrelerde miyelom herhangi bir belirtiye neden olmayabilir. Genellikle sadece rutin bir kan veya idrar testinden sonra şüphelenilir veya teşhis konulur.

Miyelom, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok çeşitli sorunlara neden olmaktadır:

  • Genellikle sırtta, kaburgalarda veya kalçalarda kalıcı bir kemik ağrısı
  • Aneminin neden olduğu yorgunluk, halsizlik ve nefes darlığı
  • Kandaki yüksek kalsiyum seviyeleri (hiperkalsemi) nedeniyle aşırı susama, mide ağrısı, sık sık işeme ihtiyacı, kabızlık veya kafa karışıklığı gibi semptomlara neden olabilir.
  • Kilo kaybı
  • Kalınlaşmış kanın (hiperviskozite) neden olduğu bulanık görme, baş dönmesi veya baş ağrısı
  • Tekrarlanan enfeksiyonlar
  • Morarma ve olağandışı kanama - örneğin sık burun kanaması, diş eti kanaması ve ağır dönemler
  • Kolayca kırılan (kırılan) zayıf kemikler - bu, omurgayı etkilerse, bacaklarda ve ayaklarda uyuşma ve güçsüzlük gibi semptomlar görülüyorsa acil araştırma gerektiren mesane ve bağırsaklarınızı kontrol etme sorunlarına neden olabilir.
  • Böbrek sorunları

Miyelom genellikle bir yumru veya tümöre neden olmaz. Bunun yerine kemiklere zarar verir ve sağlıklı kan hücrelerinin üretimini etkiler.

Multipl miyelomun semptomları hakkında daha fazla bilgi edinin.

Doktor ne zaman görülmeli?

Multipl miyelom semptomlarından herhangi birine sahipseniz bir pratisyen hekime görünün. Kanserden kaynaklanmaları pek olası olmasa da, doğru bir teşhis koymak en iyisidir.

Doktorunuz kemik hassasiyeti, kanama, enfeksiyon belirtileri ve miyelom olabileceğinizi düşündüren diğer semptomları kontrol etmek için sizi muayene edecektir. Ayrıca kan ve idrar testleri de düzenleyebilirler.

Miyelomdan şüpheleniliyorsa, ileri testler ve tedavi için bir danışman hematoloğa (kan hastalıkları uzmanına) yönlendirileceksiniz.

Multipl miyelom teşhisi hakkında daha fazla bilgi edinin.

Multipl miyelomun nedenleri

Multipl miyelomaya neyin neden olduğu tam olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte, multipl miyelom ile önemi bilinmeyen monoklonal gammopati (MGUS) adı verilen bir durum arasında yakın bir bağlantı vardır.

MGUS, kanınızda immünoglobulinler adı verilen fazla miktarda protein molekülünün bulunduğu yerdir. Bu herhangi bir belirtiye neden olmaz ve tedavi gerektirmez.

Her yıl, MGUS'lu her 100 kişiden yaklaşık 1'i multipl miyelom olmaktadır.

Bunu geciktirmenin veya önlemenin bilinen bir yolu yoktur, bu nedenle MGUS'lu kişilerin kanseri kontrol etmek için düzenli test yaptırmaları gerekmektedir.

Multipl miyelom ayrıca şu durumlarda daha yaygındır:

  • Erkekler.
  • 60 yaş üstü yetişkinler – çoğu vaka 70 yaş civarında teşhis edilmektedir ve 40 yaşın altındaki insanları etkileyen vakalar nadirdir.
  • Siyahi insanlar - multipl miyelom siyahi popülasyonlarda beyaz ve Asyalı popülasyonlardan yaklaşık iki kat daha yaygındır.
  • Ailesinde MGUS veya multipl miyelom öyküsü olan kişiler.

Multipl miyelom tedavisi

Tedavi genellikle durumu birkaç yıl boyunca kontrol etmeye yardımcı olabilir, ancak çoğu multipl miyelom vakası tedavi edilemez. Yeni tedaviler için araştırmalar devam etmektedir.

Multipl miyelom tedavisi genellikle şunları içermektedir:

  • Miyelom hücrelerini yok etmek veya kanser geri geldiğinde (nüks ettiğinde) kontrol altına almak için anti-miyelom ilaçları.
  • Kemik ağrısı, kırıklar ve anemi gibi miyelomun neden olduğu sorunları önlemek ve tedavi etmek için ilaçlar ve prosedürler.

Multipl miyelom tedavisi hakkında daha fazla bilgi edinin.