Karfilzomib Nedir? Nasıl Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?

Karfilzomib

Karfilzomib nedir?

Kyprolis® olarak da bilinen Karfilzomib, miyelom tedavisinde kullanılan bir proteazom inhibitörü ilaçtır.

Nasıl çalışır?

Karfilzomib, proteazomların hareketlerini bloke ederek çalışır. Proteazomlar, vücudun tüm hücrelerinde bulunan büyük moleküllerdir ve hasarlı veya istenmeyen proteinlerin parçalanmasında rol oynarlar. Karfilzomib, işlevlerini kalıcı olarak bloke ederek istenmeyen proteinleri parçalamalarını engeller. Bu, proteinlerin toksik seviyelere yükselmesine neden olarak hücreyi öldürür. Miyelom hücreleri, normal sağlıklı hücrelere göre proteazomlara daha fazla güvenir; bu nedenle Karfilzomib'e karşı çok daha duyarlıdırlar.

Karfilzomib nasıl verilir?

Karfilzomib intravenöz (damar içine) infüzyon olarak verilir. Steroid deksametazon ile verilir.
Karfilzomib sürekli tedavi olarak alınır, yani miyelom geri gelmeye başladığına dair işaretler gösterene kadar alınır.

  • Karfilzomib, genellikle 28 günlük bir döngüde bir hafta arayla, üç hafta boyunca her hafta iki ardışık gün boyunca verilir.
  • İnfüzyon 30 dakika boyunca uygulanır.
  • İlk kür için doz 20mg/m²'dir, ancak başlangıç dozu tolere edilirse, kalan sikluslar için doz 56mg/m²'ye yükseltilecektir.

Karfilzomib ile ilgili diğer bilgiler

Karfilzomib'in kalp problemlerine neden olduğu veya önceden var olan kalp rahatsızlıklarını kötüleştirdiği bulunmuştur, bu nedenle Karfilzomib ile tedavi ediliyorsanız kalp problemlerinin belirtileri açısından yakından takip edileceksiniz.

Kadınlar hamileyse Karfilzomib almamalı ve Karfilzomib alırken hamile kalmamalıdır, çünkü doğmamış bir bebeğe zararlı olması beklenir. Bu, tedavi sırasında ve çocuk doğurma potansiyeline sahip bir kadınsanız tedavi bittikten sonraki bir ay boyunca veya erkekseniz ve eşiniz çocuk doğurma potansiyeli olan bir kadınsa tedaviden sonraki üç ay boyunca etkili doğum kontrol yöntemlerini kullanmanız gerektiği anlamına gelir.

Olası yan etkiler

Karfilzomib, hastadan hastaya önemli ölçüde değişebilen bir dizi olası yan etkiye sahiptir. Herhangi bir yan etkiyi, derhal tedavi edilebilmesi veya yönetilebilmesi için mümkün olan en kısa sürede doktorunuza veya hemşirenize bildirmeniz önemlidir.

Düşük kan sayımı

Karfilzomib, kanınızdaki kırmızı kan hücrelerinin, beyaz kan hücrelerinin ve trombositlerin sayısında azalmaya neden olabilir. Bu, anemi ve yorgunluğa neden olabilir, ayrıca sizi enfeksiyona karşı daha duyarlı hale getirebilir ve kanama riskinizi artırabilir. Gerekirse, bu yan etkilere yardımcı olmak ve kan hücresi sayınızı artırmak için size destekleyici tedavi verilecektir.

Gastrointestinal rahatsızlıklar

Karfilzomib ishale, kabızlığa, kusmaya ve/veya mide bulantısına neden olabilir. Genellikle hafif ve yönetilebilir olmakla birlikte, bu yan etkiler bazı durumlarda sorunlu hale gelir. İyi bir sıvı alımını ve dengeli beslenmeyi sürdürmek önemlidir. Doktorunuz, semptomları önlemeye veya kontrol altına almaya yardımcı olabilecek özel bir tedavi önerebilir.

Deri döküntüleri

Karfilzomib alan bazı miyelom hastalarında kaşıntılı olabilen ve antihistaminikler ve/veya steroid kremlerle tedaviye ihtiyaç duyan deri döküntüsü gelişebilir. Bu özellikle sorunluysa, tedaviyi geçici olarak durdurmak veya daha düşük bir dozda yeniden başlamak gerekebilir.

Periferik nöropati

Periferik nöropati, eller, ayaklar, kollar veya bacaklardaki sinirlerin hasar görmesidir. Bu, çoğunlukla ayaklarda veya ellerde uyuşma, karıncalanma, artan hassasiyet ve ağrıya yol açabilir. Aynı ilaç ailesinden gelmelerine rağmen, karfilzomibin bortezomib'den çok daha düşük periferik nöropati oranlarına neden olduğu düşünülmektedir.

Çoğu hasta için, Karfilzomib dozu ve/veya uygulama sıklığı azaltıldıktan sonra semptomlar düzelecek veya kaybolacaktır. Ancak bazı durumlarda Karfilzomib'in geçici olarak durdurulması veya kesilmesi gerekebilir ve diğer seçeneklerin tartışılması gerekebilir. Şiddetli periferik nöropatiniz varsa, gelecekte buna neden olduğu bilinen başka tedavileri de alamayabilirsiniz. Ağrı ve rahatsızlık hafif masaj, ılık banyolar, sıcak/soğuk paketler ve pregabalin ve gabapentin gibi özel sinir ağrı kesici ilaçlarla hafifletilebilir.

Kan pıhtıları

Karfilzomib, venöz tromboembolik olay (VTE) olarak adlandırılan damarlarda kan pıhtısı oluşumuna neden olabilir. Bu genellikle derin ven trombozu (DVT) olarak bilinen bacaklarda görülür. Daha nadiren, pıhtılar akciğere gidebilir ve pulmoner emboliye (PE) neden olabilir. Bu, Karfilzomib'in ciddi bir komplikasyonu olabilir. VTE'yi önlemek veya tedavi etmek için size aspirin, düşük doz heparin veya varfarin gibi pıhtılaşma önleyici (pıhtılaşma önleyici) bir ilaç verilebilir. Vücudunuzda, özellikle baldırınızda kırmızı, şiş veya ağrılı alanlar fark ederseniz ve bölgeye dokunduğunuzda sıcaksa bunu doktorunuza veya hemşirenize söylemeniz çok önemlidir. Herhangi bir yeni nefes darlığı ve/veya göğüs ağrısı epizodu derhal bildirilmelidir.

Tükenmişlik

Yorgunluk genellikle tedavi bittikten kısa bir süre sonra düzelir. Yorgunluğu yönetmenize yardımcı olmak için deneyebileceğiniz bir dizi tıbbi ve tıbbi olmayan strateji vardır. Örneğin, anemi tedavisi, düşük kırmızı kan hücresi sayımlarından kaynaklanıyorsa yorgunluğu azaltabilir. Aktivite seviyenizi artırmak ve aromaterapi veya masaj gibi tamamlayıcı terapilere sahip olmak da yardımcı olabilir.

Karfilzomib ile yaygın olarak kullanılan ilaçlar hakkında bilgi edinin:

Tedavinizle ilgili herhangi bir sorunuz varsa, doktorunuz veya hemşirenizle konuşun. Kişisel durumunuzla ilgili sorularınız varsa sorabileceğiniz en iyi kişiler onlardır. Bu yazıdaki bilgiler onların tavsiyelerinin yerini almaz.